Call Sales : +90 264 282 04 46 Login or Signup

"Hapse girmeyen şirket yöneticisi kalmaz''

Prof. Dr. Şükrü Kızılot, Yeni Türk Ticaret Kanunu'nu eleştirdi.

24 Aralık 2011 Cumartesi, 11:39:00

Gazi Üniversitesi (GÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İBBF) Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Kızılot, yeni Türk Ticaret Kanunu'nun yürürlüğe girmesi halinde, hapse girmeyecek şirket yöneticisinin kalmayacağını savundu.

Balkan Rumeli Sanayici ve İş Adamları Derneği (BALKANSİAD) tarafından düzenlenen ''Sinerji Toplantıları''nın ilki, Bursa Çelik Palas Otel'de düzenlendi.

Toplantıya konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Kızılot, 1 Temmuz 2012'da yürürlüğe girecek yeni Türk Ticaret Kanunu'nun şirket yöneticilerinin canını yakacağını iddia etti.

Kanunun 378. maddesine göre şirketten para çekmenin yasak hale getirildiğini dile getiren Kızılot, şunları söyledi:

''Ticaret hayatı içinde şirketten para çekmek kaçınılmaz olabiliyor. Yeni kanuna şirketten para çekildiği takdirde, 300 günden aşağı olmamak üzere adli para cezası ve hapis cezası var. Adli para cezaları hakime bağlı. Şirket yöneticisi adli para cezasını yatırmayı unutsa veya yatıracak imkanı olmasa, hakim kulağından tuttuğu gibi hapse gönderecek. Kanunun kesinlikle değişmesi lazım veya bu adli para cezaları, idari para cezası olarak değiştirilmelidir. Bu kanun yürürlüğe girerse hapse girmeyen şirket yöneticisi kalmaz. O nedenle bu konuda bir çalışma yapılarak kanunun değiştirilmesini sağlamak gerekiyor.''

Kızılot, TBMM'de kabul edilen 2012 Yılı Bütçesi'nde, bütçe giderlerinin 350 milyar 948 milyon TL olarak açıklandığını hatırlatarak, şunları kaydetti:

''Giderlerin faiz dışındaki kısmı 300 milyar TL civarında. Faiz ödememiz olmasa, gelirimiz giderimizden daha fazla olacak. Bu güzel bir şey. Gelirlerimizin büyük bir kısmı yine vergilerden oluşacak. 278 milyar TL vergi toplanması amaçlanıyor. Türkiye'de toplanan vergilerin üçte biri KDV, dörtte biri ÖTV, beşte biri gelir vergisi, onda biri ise kurumlar vergisinden oluşuyor.''

AKDEMİR:"TEHDİT DEĞİL FIRSATTIR"
Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Sekreteri Yücel Akdemir, yeni Türk Ticaret Kanunu'nun Türk ekonomisi için devrim niteliği taşıdığını söyledi.

Antalya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nın düzenlediği ''Yeni Türk Ticaret Kanunu kapsamında TÜRMOB tarafından yapılan çalışmalar ve turizm sektöründe muhasebe ve vergisel sorunlar'' konulu seminerde konuşan TÜRMOB Genel Sekreteri Yücel Akdemir, yeni Türk Ticaret Kanunu'yla birlikte mali müşavirlerin denetmen olarak şirketlerde görev yapabileceğini söyledi.

Yasa çıkmadan önce firmaların şoförler ve çaycıları denetmen olarak gösterdiğini anlatan Akdemir, yeni yasayla birlikte bağımsız denetmenliğin formalite olmaktan çıktığını ve bu anlamda dünya standartlarını yakaladıklarını kaydetti.

Türkiye'nin dünyadaki global krizi küçük bir zararla kapattığını dile getiren Akdemir, şöyle konuştu:

''Dünyada global krizler bitmeyecek. İşadamları da siyasetçiler de tedbiri hiçbir zaman elden bırakmaması gerekiyor. Herkesin sorumluluğunu yerine getirmesi gerekiyor. 2012 yılının Temmuz ayında yürürlüğe girecek Türk Ticaret Kanunu, Türkiye için bir tehdit değil, fırsattır. İşletmeler kanunun kurallarına uyduğunda, yükümlülüklerini yerine getirdiğinde pazar payları ve karları artacak ve bu krizlerden en az zararla ya da zarar görmeden çıkacaktır. Bu kanun Türk ekonomi hayatında bir devrimdir. Biz oda olarak üzerimize düşen görevi ve sorumluluğu yerine getirmeye hazırız''

Antalya Serbest Muhasebeciler Odası Başkanı Mustafa Erdem ise, Türkiye'nin siyasal ve ekonomik açıdan zor bir süreçten geçtiğini, ekonomideki kötü gidişin 2012 yılında da süreceğini söyledi. İktidarın aldığı geçici önlemlerin yeterli olmadığını savunan Erdem, cari açığın arttığını söyledi.


 

 

Please Wait