ÖZKAN ALTINTAŞ-TÜRKİYE TURİZM
İSTANBUL- 2012 yılının Temmuz ayında yürürlüğe girecek olan ve işletmelerde yapısal değişiklikler meydana getirecek olan yeni “Türk Ticaret Kanunu”nu hakkında Turistik Otelciler Birliği –TUROB ile Deloitte işbirliğinde Ceylan InterContinental İstanbul Hotel’nde bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Toplantı sonrası TUROB Başkanı Timur Bayındır tarafından panelistlere teşekkür plaketi verildi.
TUROB Yönetim Kurulu Başkanı Timur Bayındır’ın açış konuşmasından sonra söz ala Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Dr.Sıtkı Anlam Altay, yeni yasadaki değişklikler hakkında bilgi verdi. Altay, sermaye artırımı, şirket kuruluşunda yapılan değişikliklerle “şeffaf” ve “kurumsal” şirket yönetimi kurmanın hedeflendiğini söyledi. Bu şekilde yıllardır süren sahtekarlık konularını engellemenin ve ülkenin mali kaybının ortadan kalırılmasını hedeflendiğini belirten Altay “Mali denetim raporu işlem denetçisi raporu olmadan şirket kurulamıyor” şeklinde konuştu.
WEB SİTESİ ŞEFFAF OLACAK
Türkiye’de elektronik yoldan şirket kurulabileceğini belirten Altay, Mersin Ticart Odası tarafından yürütülen Mersis sistemi ile işlemin başladığını ve Temmuz ayı itibarıyla 450 şirketin elektronik yoldan kurulduğunu belirtti.
Ticaret kanunun özünde kurumsal yönetim fikri bulunduğunu söyleyen Altay şöyle devam etti:
“ Dünyayı 25 yıldır kasıp kavuran sistemin değiştirilmesi için çalışılıyor. Şirketleri kurumsallaştırıp, şahısların yönetiminden kurtarmak için bu değişiklik yapılıyor. Bu konuda özellikle limited şirketler hedeflendi. Müdürle ortaklar kurulunun konumu ayrılıyor.Kurumsallaşma gelirken, müdürlerden birinin Türk vatandaşı olması kuralı getiriliyor.Bakkal sistemiyle çalışan limited şirketler tarihe karışıyor. Artık kurumsallaşma esas oluyor.
HOLDİNGLERDE YENİ UYGULAMA
Şirketler topluluğu sisteminde, holding sisteminde hakimiyetin hukuka aykırı kullanılmasına karşı çıkılıyor. Kullanılırsa aynı mali yıl içinde telafi etme şartı getiriliyor. Bunun üzerine mağdur olan tüzel kişilikte holdinge dava açabiliyor. Ayrıca holdingte farkedilebilir bir sıkıntı yaratan şirketi ortaklıktan atma hakkı geliyor. Güven sorumluluğu şeklinde işlemde yavru şirketi 'arkanda ben varım' diye destekleyen hakim şirketin güveni boşa çıkarsa, yavru şirket ona dava açabiliyor. Burada uzman bir işlem denetçisi raporla işi ele alarak ilgilelere sunmasıyla yargılamada sorunlar ortadan kalkıyor."
YÖNETİCİLERE HAPİS CEZALARI GELİYOR
Her şirketin web sitesi olacak ve herkese açık olacak. Defterler elektronik ortamda tutulacak. Her sermaye şirketi web sitesi kuracak ve şeffaflık esas olarak bir bölümü bilgi toplumu için sürekli açıklayacağı finansal finansal tablolara açık olacak. Şeffaflık göstermeyen şirketlerin yöneticileri 6 aya kadar hapis cezası verliyor. Web sitesi kurduğu halde güncellemeyenlere ise 3 aya kadar hapis cezası geliyor. Ayrıca şirketin kaynaklarını kullanma yasağı getiriliyor. Ortaklara kar payı daıtılmadığı takdirde yönetim kurulu üyesi ve şirket başkanı hakkında yasal kovuşturma yapılıyor. Sonrasında ise hapis cezaları geliyor."
Toplantının diğer bölümlerind Deloitte'den Berkman Özata ile Deloitte TTK Lideri Ali Çiçekli turizm Sektöründeki firmaların yeni TTK ile uyum için yol haritası başlıklı konuda açıklamalarda bulundu.